Logo pulchritudestyle.com

Mondademhaling bij katten

Inhoudsopgave:

Mondademhaling bij katten
Mondademhaling bij katten

Video: Mondademhaling bij katten

Video: Mondademhaling bij katten
Video: What is teething diarrhoea: Everything you need to know 2023, December
Anonim

Mondademhaling bij katten is niet normaal en kan een teken zijn van een ernstige medische aandoening. Katten ademen meestal door hun neus met een zachte en gelijkmatige ademhaling. Lucht reist door de luchtpijp en in de longen, waar zuurstof de bloedstroom binnenkomt. Koolstofdioxide-afval verlaat de bloedstroom en wordt door de neus uitgeademd.

Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts als u tekenen van abnormale ademhaling in uw kat ziet. tegoed: NalinneJones / iStock / Getty Images
Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts als u tekenen van abnormale ademhaling in uw kat ziet. tegoed: NalinneJones / iStock / Getty Images

Oefening en stress

Na zware inspanning, hijgen of ademen katten door hun mond. Dit is normaal en laat uw kat afkoelen door de verdamping van vocht door de tong, mond en longen. Sommige katten ademen met een open mond als ze zich gestrest of bang voelen. Als de ademhaling moeizaam of snel lijkt of als uw kat angstig lijkt, raadpleeg dan een dierenarts omdat uw kat mogelijk een zonnesteek heeft.

Katachtig astma

Katachtig astma wordt veroorzaakt door de ontsteking van de doorgangen in de longen. Tijdens een astma-aanval kan een kat door zijn mond ademen, hoesten, piepen en zijn nek uitstrekken en zijn schouders verankeren. Zijn lippen en tong kunnen blauw worden als hij niet genoeg zuurstof krijgt. Astma kan worden veroorzaakt door allergenen, stress, obesitas, parasieten of hartaandoeningen.

Borstvliesuitstroming

Pleurale effusie is een aandoening waarbij vocht zich rond de longen verzamelt. De vloeistof comprimeert de longen, waardoor ze niet uitzetten en voldoende lucht binnenlaten. Symptomen van de aandoening zijn open mond, moeizame en snelle ademhaling, lethargie, verlies van eetlust en een blauwe huid en slijmvliezen. Pleurale effusie heeft vele mogelijke oorzaken, waaronder infecties in de longen, kanker, abnormale lymfedrainage en bloedstolsels in de longen.

Bovenste luchtweginfecties

Naast open mond ademhalen, hebben katten met infecties van de bovenste luchtwegen symptomen zoals niezen, congestie, hoest, koorts, loopneus en depressie. De meeste infecties van de bovenste luchtwegen worden veroorzaakt door virussen, zoals het zeer besmettelijke feline calicivirus en feliene herpesvirussen. Bacteriële infecties waaronder chlamydia en Bordetella veroorzaken ook infecties van de bovenste luchtwegen. Deze infecties zijn vaak zeer besmettelijk; katten moeten geïsoleerd worden als onderdeel van hun medische behandeling.

Aanbevolen: