Logo pulchritudestyle.com

Symptomen van aambeien bij katten

Inhoudsopgave:

Symptomen van aambeien bij katten
Symptomen van aambeien bij katten

Video: Symptomen van aambeien bij katten

Video: Symptomen van aambeien bij katten
Video: Puppy bijten afleren 2023, December
Anonim

Aambeien zijn ontstoken en gezwollen aderen in of nabij het rectum en de anus. Katten ervaren geen echte aambeien zoals mensen dat doen. Katten ervaren echter vergelijkbare aandoeningen rond het rectumgebied die kunnen worden gezien als aambeien. Terwijl uw kat niet in staat is om zijn pijn of ongemak te vocaliseren, kunnen zijn acties en gedragingen u aanwijzingen geven dat er iets mis is.

Verhoogde likken van het rectumgebied kan een teken zijn van problemen. tegoed: Evgenia Romanova / iStock / Getty Images
Verhoogde likken van het rectumgebied kan een teken zijn van problemen. tegoed: Evgenia Romanova / iStock / Getty Images

Katachtige omstandigheden vergelijkbaar met aambeien

Een verscheidenheid aan aandoeningen bij katten kan symptomen veroorzaken die lijken op het brandende, jeukende ongemak dat gepaard gaat met menselijke aambeien. Deze aandoeningen omvatten proctitis, rectale en anale prolaps en anale sac-infectie, impactie of abces. De symptomen en het gedrag dat uw kat kan vertonen, zijn vergelijkbaar voor elk van deze aandoeningen en vereisen allemaal medische hulp van uw dierenarts.

Beginindicatoren Mogelijk is er iets mis

Proctitis, rectale verzakking en geïnfecteerde anale zakjes kunnen allemaal irritatie en ongemak aan het rectum veroorzaken. Je merkt misschien dat je kat zijn achterste over de vloer scheert in een poging het gebied te jeuken. Het passeren van een stoelgang kan pijnlijk worden en u merkt misschien dat uw kat overwerkt of zelfs een huilend geluid maakt. Uw kat kan meer dan normaal verzorgen, met speciale aandacht voor de anus en de basis van de staart.

Symptomen van rectale en anale prolaps

Met een rectale en anale verzakking dringt weefsel - inclusief de voering van de endeldarm - door de anale opening. In extreme gevallen kunnen delen van de darm ook uitsteken. Voordat dit gebeurt, zult u waarschijnlijk merken dat uw kat last heeft van stoelgang. Als u merkt dat het weefsel uit het rectumstreek steekt, dient u onmiddellijk naar de dierenarts te gaan.

Anale sac-condities en -symptomen

De anale zakjes zijn twee kleine geurklieren die zich bij de opening van de anus bevinden. Wanneer een kat een stoelgang passeert, geeft de druk op deze zakken een vloeistof af die een kat helpt zijn territorium te markeren. Helaas kunnen deze zakjes worden geblokkeerd en vloeistof opbouwen, wat leidt tot infectie. Naast de basissymptomen van scooting en grooming, zijn tekenen van een anale-sac-infectie of een abces zwelling of roodheid in het rectale gebied en bloed of pus in de ontlasting of in het haar rond het rectum. Als zich een abces ontwikkelt, kan uw kat koorts krijgen. Als uw kat een van deze symptomen ervaart, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

Aanbevolen: