Logo pulchritudestyle.com

Wat bepaalt de worpgrootte van puppy's?

Wat bepaalt de worpgrootte van puppy's?
Wat bepaalt de worpgrootte van puppy's?

Video: Wat bepaalt de worpgrootte van puppy's?

Video: Wat bepaalt de worpgrootte van puppy's?
Video: Top 10 Wishbone Episodes 2023, December
Anonim

De grootte van het nest bij honden is moeilijk te voorspellen, vooral door niet-experts zonder de juiste hulpmiddelen, omdat het wordt beïnvloed door veel verschillende factoren. Ongeacht wat je kunt horen, je kunt niet zeggen hoeveel pups ze draagt op basis van hoe ze eruitziet of zich gedraagt tijdens haar zwangerschap. Omdat het belangrijk is om te weten hoe grofweg veel pups verwachten dat uw hond gezond is tijdens de zwangerschap en de geboorte, is het belangrijk om uw dierenarts te vragen om de zwangerschap van uw hond te bevestigen en haar worpgrootte te schatten. Wat we echter wel kunnen bieden, zijn enkele feiten met betrekking tot de grootte van puppy's in het algemeen.

Image
Image

Wat is normaal?

De grootte van het nest varieert enorm van hond tot hond, met kleinere honden die in de meeste gevallen kleinere worpen produceren. Sommige honden kunnen een enkele pup baren, terwijl andere honden volgens PetPlace 17 of meer puppy's kunnen dragen. Als uw hond normaal eet en gedraagt tijdens de zwangerschap, er zich geen complicaties ontwikkelen en de puppy's zich normaal binnen de baarmoeder ontwikkelen, wordt de worpgrootte als normaal beschouwd.

Factoren die de grootte van het nest beïnvloeden

Veel factoren zijn van invloed op het aantal pups in een nest. Oudere en jongere honden hebben meestal kleinere nestjes, terwijl honden van 3 tot 4 jaar de grootste nestjes produceren. Ras speelt ook een belangrijke rol in de worpgrootte, waarbij grotere rassen een groter aantal puppy's produceren. Wanneer een moeder voor de eerste keer een of twee pups krijgt, hebben ervaren moeders vaak drie of meer puppy's. Inteelt, voeding, de leeftijd van de vader en bepaalde gezondheidstoestanden kunnen ook de grootte van het nest vergroten of verkleinen.

Het vergroten van nestgrootte

Fokkers kunnen proberen de worpgrootte te vergroten door de eisprong nauwkeurig te volgen. Omdat eicellen gedurende 48 uur niet volledig volgroeid zijn, is precies weten wanneer je moet fokken essentieel voor een grote worpgrootte. Kunstmatige inseminatie lijkt misschien een gemakkelijke manier om de timing precies goed te krijgen, maar een aanzienlijk aantal sperma sterft meestal tussen de oogst en de inseminatie, wat de nestgrootte eerder vermindert in plaats van groter.

Het bepalen van de grootte van het nest vóór de geboorte

Een normale draagtijd bij honden is van 58 tot 68 dagen. Het is zelden mogelijk om individuele puppy's te voelen voordat de zwangerschap halverwege is. Zelfs later tijdens de zwangerschap is het moeilijk om het aantal pups met enige nauwkeurigheid te bepalen zonder speciale apparatuur. Een abdominale echografie kan de grootte van de worp na de derde week van de zwangerschap of later schatten, en een röntgenopname kan een telling geven van het aantal skeletten in de baarmoeder van de moeder.

Grote afvalcomplicaties

Grotere worpen kunnen uw hond een groter risico op complicaties tijdens de zwangerschap en de geboorte geven. De geboorte van meerdere puppy's kan uitputtend zijn, wat de samentrekkingen van de baarmoeder kan vertragen of zelfs doen stoppen. Bovendien neemt het risico op bloedingen en andere complicaties toe met elke puppy. Grotere worpen zijn ook moeilijker te verzorgen, waardoor de moeder risico loopt op uitdroging en uitputting en de puppy's risico lopen op ondervoeding en falen om te groeien.

Door Sandra Ketcham

PetPlace: zwangerschap bij honden Royal Canin: nestgrootte bij honden Perfecte puppyverzorging: grootte van het hondenvolk Kennel Spotlight: nestgrootte en singleton [PDF] Zoek een dierenarts: hoe u uw hond kunt helpen met de bevalling

Aanbevolen: