Logo pulchritudestyle.com

Het gebruik van Ofloxacine bij huisdieren

Inhoudsopgave:

Het gebruik van Ofloxacine bij huisdieren
Het gebruik van Ofloxacine bij huisdieren

Video: Het gebruik van Ofloxacine bij huisdieren

Video: Het gebruik van Ofloxacine bij huisdieren
Video: How to apply ointment to your dog's eyes 2023, September
Anonim

Sommige van de smerigste pathogenen in de wereld zijn niet kieskeurig over de lichamen die ze binnenvallen. Voor deze ziektekiemen lijkt het vlees van zoogdieren, vogels en reptielen allemaal even uitnodigend. Dat is de reden waarom ofloxacine, een medicijn dat oorspronkelijk is ontwikkeld om bacteriële infecties bij mensen te behandelen, hetzelfde doet voor veel van de dieren waarmee we leven en waar we van houden. Ofloxacine en al zijn derivaten zijn alleen op recept verkrijgbaar bij een dierenarts.

x tegoed: vvvita / iStock / Getty Images
x tegoed: vvvita / iStock / Getty Images

Over Ofloxacin en zijn derivaten

Ofloxacine, een breed-spectrum antibioticum geclassificeerd als een chinolon, wordt door dierenartsen gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Het medicijn werkt door een specifiek enzym in bacteriën te neutraliseren, waardoor ze niet in staat zijn zichzelf te reproduceren of te repareren. In de loop der jaren zijn deze chinolonen geraffineerd tot veel afgeleide geneesmiddelen, allemaal met enigszins verschillende moleculaire structuren, afgestemd op specifieke dieren of aandoeningen. De meest recente versies, aangepast om fluoratomen te bevatten, worden fluoroquinolonen genoemd. De generieke namen van veterinaire quinalonen eindigen vaak met "-floxacine." Zo worden enrofloxacine, marbofloxacine, difloxacine en orbifloxacine allemaal gebruikt om katten en honden te behandelen.

Oogletsel, infecties en ziekten

Wanneer katten elkaar of honden bevechten, zijn verwondingen aan het hoornvlies, vergezeld van bacteriële infecties, een gemeenschappelijk gevolg voor beide soorten. Ernstige verwondingen kunnen een operatie vereisen, maar om infecties op te lossen, behandelen dierenartsen vaak de ogen van dieren met ofloxacine oogdruppels of zalf. Infectieuze conjunctivitis veroorzaakt door dergelijke organismen zoals staphylococcus, mycoplasma, chlamydia, pseudomonas en andere bacteriën reageren ook goed op ofloxacine. Bij katten kan conjunctivitis veroorzaakt door het katten herpesvirus chronisch worden, vooral in huishoudens met meer dan één kat. Een gevaarlijke bijwerking: bij katten kan ofloxacine leiden tot degeneratie van het netvlies. Het medicijn wordt ook gebruikt voor de behandeling van ooginfecties bij andere zoogdieren, vogels en reptielen.

Systemische bacteriële infecties

Wanneer schadelijke bacteriën de dieren van dieren binnenvallen, behandelen dierenartsen de infecties vaak met ofloxacinemiddelen die oraal of door injectie worden toegediend. Tularemie, veroorzaakt door de F. tularensis-bacterie, komt overal in de Verenigde Staten voor, waarbij konijnen de belangrijkste vector van transmissie zijn - vandaar de populaire naam "konijnenkoorts". Katten en honden kunnen deze mogelijk dodelijke ziekte ook overdragen op de mens. Typisch vertonen katten ernstiger symptomen en lopen zij een groter risico om te overlijden aan de ziekte dan honden, maar tularemie in beide soorten wordt gewoonlijk behandeld met fluorchinonen. Positieve resultaten zijn ook gemeld wanneer hondenbrucellose, die de voortplantingssystemen van honden van beide geslachten beïnvloedt en ervoor zorgt dat zwangere vrouwen hun puppy verliezen, met deze klasse antibiotica wordt behandeld. Fluoroquinonen worden ook voorgeschreven voor infecties van de huid en weke delen, mastitis, prostatitis, peritonitis en osteomyelitis bij honden en katten.

Bubonische, septicemische en pneumatische pest

De Yersinia pestis-bacterie die verantwoordelijk is voor de builenpest, die in de 14e eeuw meer dan de helft van de bevolking in Europa heeft gedood, leeft en leeft in de Verenigde Staten, voornamelijk in Oregon, Arizona, Colorado, Californië en New Mexico. Volgens het veterinaire handboek van The Merck, hoewel gemiddeld slechts ongeveer 10 gevallen van mensen per jaar verschijnen, wanneer honden en katten worden gebeten door geïnfecteerde ratten en knaagdierenvlooien, kunnen ze de vlooien naar huis vervoeren om hun menselijke familieleden te infecteren. De builenpest richt zich eerst op het lymfestelsel; wanneer het van daar verdergaat naar andere orgaansystemen, wordt het septicemische pest genoemd en kan verspreid worden door contact met lichamelijke afscheidingen; en wanneer het de longen binnendringt, staat het bekend als longpest, die zich door de lucht kan verspreiden. Hoewel fluoroquinonen nooit zijn bestudeerd in klinische onderzoeken met katten en honden die besmet zijn met pest, zijn de medicijnen effectief gebleken bij de behandeling van huisdieren in gebieden waar de ziekte endemisch is in de natuur, meldt The Merck Veterinary Manual.

Aanbevolen: