Logo pulchritudestyle.com

Zou je je huisdier klonen?

Inhoudsopgave:

Zou je je huisdier klonen?
Zou je je huisdier klonen?

Video: Zou je je huisdier klonen?

Video: Zou je je huisdier klonen?
Video: 15 Dingen Waarvan Niet Iedereen Weet Waarvoor Ze Zijn 2023, December
Anonim
tegoed: shironosov / iStock / GettyImages
tegoed: shironosov / iStock / GettyImages

Geef het toe: je hebt er op zijn minst over nagedacht. Je huisdier klonen is een soort droom van een huisdiereigenaar, op een rare manier. Maar wist je dat je het echt kunt? Nu bijvoorbeeld?

Het klinkt als het concept van een science fiction-boek met een ham-fisted moraal over het spelen van God, maar dat is het niet (hoewel ik er zeker van ben dat het boek bestaat). Het is echt wat u kunt doen en ViaGen Pets wil het voor u doen.

ViaGen Pets is een nieuwere afdeling van ViaGen, een bedrijf dat al 15 jaar paarden en vee kloont. Als je niet in de landbouw werkt, wist je misschien niet dat het klonen van dieren iets was. Dat deed ik zeker niet. Maar het is een optie voor veehouders of paardeneigenaren die hun winstgevendheid willen maximaliseren door de genetica van de best presterende dieren te identificeren en te behouden.

Baxter, een gekloonde puppykrediet: ViaGen Pets
Baxter, een gekloonde puppykrediet: ViaGen Pets

ViaGen belooft "u te helpen het reproductievermogen van uw topdieren aanzienlijk te vergroten, de vraag naar hun sperma, embryo's en nakomelingen bij te houden, hun genen te behouden als een verzekering tegen onverwacht letsel of verlies, snel de prestaties, kwaliteit, consistentie en voorspelbaarheid in uw kudde en vergroot uw marketingmogelijkheden."

Ik vroeg Lauren Aston, de marketingcoördinator van ViaGen, een paar vragen over het klonen van dieren. Mevr. Aston vertelde me dat ViaGen Pets ongeveer twee jaar geleden begon. Sindsdien hebben ze ongeveer 100 huisdieren (puppy's en kittens) gekloond.

Hoe het werkt

Zoals de video uitlegt, de eerste stap is om de genen van je huisdier te behouden. Om dit te doen, neemt een dierenarts een kleine biopsie van het weefsel en stuurt deze naar ViaGen. ViaGen kweekt nieuwe levende cellen uit het monster en bevriest deze nieuwe cellen. Dit proces wordt genetische bewaring genoemd en geeft u de mogelijkheid om te klonen in de toekomst, als je dat wilt.

Als u besluit door te gaan met het klonen, neemt ViaGen vervolgens de cellen van uw huisdier en vervangt de kern in het ei van een vrouwelijke hond (of kat). Dan komt "behandeling door het geoctrooieerde proces van [ViaGen]," volgens de video, en dan komen het ei en de cel samen en begint het embryo te groeien. Het embryo wordt vervolgens overgebracht naar een surrogaatmoeder, die het gekloonde huisdier baart na een typische zwangerschap.

De genetische preservatiekit van ViaGen Pet. tegoed: ViaGen Pets
De genetische preservatiekit van ViaGen Pet. tegoed: ViaGen Pets

Het proces is niet goedkoop. De totale kosten zijn $ 50.000 om een hond te klonen en $ 25.000 om een kat te klonen. Maar de wens om een geliefd huisdier rond te houden (of in ieder geval de kloon) is niets om te niezen, en ViaGen Pets heeft tientallen klantverhalen om het te bewijzen.

Ethische overwegingen

Er zijn natuurlijk ethische overwegingen bij het klonen. Ten eerste is er de Jurassic Park vraag: "alleen omdat we kunnen, betekent dat dat we zouden moeten?" Dit debat is eigenlijk voor altijd gaande, dus ik zal hier niet proberen een definitief antwoord te formuleren. Dit artikel over Dolly the Sheep en het debat over het klonen van mensen (wat vergelijkbare zorgen oproept als het klonen van dieren doet) somt het mooi op.

Verder zijn sommige mensen specifiek tegen het klonen van huisdieren als er al veel dakloze dieren bestaan. "Er zijn velen die zich verzetten tegen elke vorm van reproductie voor gezelschapsdieren, omdat er nog velen overblijven die voor altijd thuis zijn," vertelde mevrouw Aston me. "We begrijpen deze positie volledig en we geloven waar mogelijk in opvangcentra en adoptie."

tegoed: Sophia_Apkalikov / iStock / GettyImages
tegoed: Sophia_Apkalikov / iStock / GettyImages

Er is ook de kwestie van de surrogaatmoeders, een vraag die ook relevant is voor fokken van honden en katten. Is het ethisch om deze surrogaatmoeders 'aan te nemen', die hier niets over te zeggen hebben en die mogelijk gezondheidsrisico's kunnen lopen?

Debatten rond klonen zijn niets nieuws. Sommige organisaties zijn volledig toegewijd aan het beëindigen van het klonen van dieren. Klonen roept talloze ethische bezwaren op, waaronder dierenwelzijn en de risico's die verbonden zijn aan het verkleinen van de genetische diversiteit. Het geeft sommige mensen ook een gevoel van algemene griezeligheid, begrijpelijk.

Mevrouw Aston vertelde me echter dat ze veel klanten zien die vastbesloten zijn om een identieke tweeling van hun geliefde huisdier te produceren, en dat het gekloonde huisdier hen onmetelijke vreugde brengt: "het is moeilijk om in woorden de vreugde te uiten die onze klanten laten zien bij het ontvangen van hun pups of kittens."

Aanbevolen: