Logo pulchritudestyle.com

Wat zijn de symptomen van een kat met hondsdolheid?

Inhoudsopgave:

Wat zijn de symptomen van een kat met hondsdolheid?
Wat zijn de symptomen van een kat met hondsdolheid?

Video: Wat zijn de symptomen van een kat met hondsdolheid?

Video: Wat zijn de symptomen van een kat met hondsdolheid?
Video: Acid Reflux in Dogs 2023, December
Anonim

Een kat met hondsdolheid heeft geen symptomen die kunnen worden gezien bij de overdracht. Maar na incubatie zullen geleidelijk afwijkingen optreden, zoals duidelijk veranderd gedrag, agressiviteit zoals bijten en slaan, buitensporige speekselafscheiding en verlamming die de dood tot gevolg heeft. Tegen de tijd dat je dergelijke signalen ziet, is het meestal te laat om te stoppen. Tijdige vaccinaties voorkomen dat uw kat ooit hondsdolheid ervaart, zelfs als hij wordt opgepakt door een hondsdolle beest.

Een boze kat sist. tegoed: Vampirica / iStock / Getty Images
Een boze kat sist. tegoed: Vampirica / iStock / Getty Images

Rabiës virale ziekte

Rabiës is een virale ziekte die het ruggenmerg en de hersenen beïnvloedt. Het wordt meestal via een beet overgebracht, maar katten kunnen hondsdolheid krijgen als hun slijmvliezen of open wonden worden blootgesteld aan het speeksel van een besmet dier. Bijna alle gevallen van hondsdolheid bij huisdieren zijn afkomstig van contact met dieren in het wild, zoals stinkdieren, vossen, vleermuizen en wasberen - de nummer 1-vector - zo niet van geïnfecteerde huisdieren, zwerfdieren of verwilderde dieren die zelf bit waren of op een andere manier besmet.

Incubatie periode

Na de rabiësinfectie treedt een incubatieperiode op. De periode varieert en is afhankelijk van de hoeveelheid verzonden virus en de locatie van de beet. Er zijn geen uiterlijke tekenen merkbaar tijdens de incubatietijd, die in de meeste gevallen tussen een maand en drie maanden duurt, maar minder dan een week of jaren kan duren. Tijdens de incubatieperiode kan de kat de ziekte niet overdragen. Niet alle mensen of dieren raken besmet, maar nadat de symptomen duidelijk zijn, is de ziekte meestal dodelijk.

Hersenen Fasen en symptomen

De prodromale fase is wanneer het virus zich herhaalt in het lichaam van een kat en het zenuwstelsel begint te infecteren. Een kat zal zich tegenover zijn normale gedrag gedragen. Een stille, verlegen kat wordt bijvoorbeeld agressief en een kat die normaal 's nachts binnenshuis slaapt, slaapt overdag meer.

De tweede fase is woedend gemarkeerd, omdat een kat extreem agressief en prikkelbaar gedrag vertoont. Een kat kan iedereen of elk ander dier dat in zijn buurt komt aanvallen en bijten. Overmatig speeksel wordt in deze fase geproduceerd. Dit is het punt wanneer een kat moet worden geëuthanaseerd om te voorkomen dat de dodelijke ziekte passief wordt voor andere dieren of mensen.

De domme fase of paralytische fase is de laatste fase van hondsdolheid, wanneer verlamming optreedt in de kaak en in de onderste ledematen. Een kat verliest zijn vermogen om te kauwen of te slikken en heeft een ongelijke gang die leidt tot vallen van waaruit hij niet kan opstaan. De dood volgt snel nadat deze symptomen aanwezig zijn. Uw dierenarts zal u adviseren over compassievolle zorg en euthanasie.

Rabiës melden

Als u een aanwijzing heeft dat uw kat rabiës heeft opgelopen, meld dit dan onmiddellijk aan uw plaatselijke gezondheidsfunctionaris. Als een zwerfdier of een wild dier je kat beet, meld het dan ook, zodat het besmette dier kan worden gelokaliseerd en verwijderd van rondzwerven in het algemeen en andere dieren of mensen infecteert.

Rabiës vaccin

Alle katten hebben de belangrijkste vaccins nodig die rabiës bevatten, of ze nu te allen tijde binnenshuis blijven of zich buiten wagen. Het eerste vaccin is 12 of 16 weken oud, daarna 1 jaar oud en vervolgens elke één tot drie jaar levenslang, afhankelijk van het type vaccin dat uw dierenarts gebruikt en uw nationale voorschriften.

Aanbevolen: